Lørdag den 9. juni 2012 - Mandø - MC Graasten - ta' en tur med os!

Ta' på tur med os - vi mødes på Torvet i Gråsten torsdage kl. 19.00
(fra september dog kl. 18.30)
Ta' på tur med os - vi mødes kl. 19 på Torvet i Gråsten
Gå til indhold

Lørdag den 9. juni 2012 - Mandø

Program tidligere år > 2012 Program

Vi mødtes på Torvet i Gråsten kl. 08.15

Vi tog motorcyklen selvom vejrudsigten ikke var for lovende! Det gik da også fint i tørvejr indtil kort før "busstationen" i Vester Vedsted.
Vi fik opmagasineret vore hjelme og steg på bussen kl. 10.30.
Turen til Mandø tog 45 minutter.
Efter ankomsten til Mandø startede guiden sin gennemgang af grundoplysningerne om øen.
Der er i dag 32 indbyggere på Mandø - heraf 7 børn. For 20 år siden da vores guide gik i korte bukser var der 70 indbyggere.
Det lød som om alle mere eller mindre var i famlie med hinanden - fætre, kusiner og onkler.

Om sommeren kommer der flere tusinde turister. Om vinteren derimod er der så stille, at man i bar røv kunne løbe fra købmanden til kirken uden at blive set.

Vi fik fin information om tidevand, forskellen på stormflod og springflod, månens indvirkning og de forskellige vandstande som der er i forbindelse med tidevandet. Vandstanden kunne variere meget.
Han fortalte også om forskellige dumrianer, som var kørt til øen i egne biler og som var blevet overraskede over tidevandet - tit med totalskade som følge og ingen forsikringsdækning - øvbøv.

Mandø blev i 1634 fuldstændig oversvømmet og alle druknede pånær 7 mænd, som var taget til fastlandet for at handle og arbejde.
De 7 mænd vendte tilbage til Mandø og genopbyggede husene - deraf øens navn. Øen blev også tidligere kaldt 7 mands øen.
I 1634 var der storm/springflod, som også ramte Tyskland og Holland - alle steder er mærket for højeste vandstand derfor 1634.

Vi fik en masse god information om øen, østers, muslinger, indbyggerne, vand- og strømforsyning fra fastlandet, 4 landmænd som havde husdyrhold - der kan ikke dyrkes andet en græs på øen - præsten, lægen, skolen o.s.v.

Efter gennemgangen, som foregik i bussen p.g.a. regnvejret, gik vi til stranden for at se stormflodspælen. Derefter til kirken, hvor guiden fortalte en del sjove historier om Mandø og kirken, og om hvorfor kvinderne sad på venstre bænkerække og mændene på højre bænkerække (stammer fra tiden, hvor kvinder og mænd var delt op i forbindelse med kirkegang - det være sig i den kristne kirke såvel som i en moske.
En af historierne han fortalte var, hvorfor kvinders jakker bliver knappet til modsat som mændenes. Grunden til det er, at hvis kvinderne sad med åbne jakker kunne mændene sidde og kigge på kvindernes buster - og for ikke at miste koncentrationen om gudstjenesten blev det sådan, at jakkerne skulle lukkes til, så mændene ikke kunne kigge ..........

Fra kirken gik vi til Mandøcenteret hvor vi fik en rigtig god middag. Kl. 14.00 gik turen til fastlandet og vi kørte direkte til Gråsten i regnvejr og 12 graders varme.

Tak til Tove og Bjarne for ideen og fremragende tilrettelæggelse - vejret kan man ikke gøre noget ved (endnu).

8 MC - 12 personer - 172 km.
Tur til Mandø.

Mandø Bussen kører kl. 10.30 til  Mandø og retur kl. 14.00.

Tilmelding til turen og evt. valg af middag skal ske til Bjarne senest mandag den 4. juni på mail -  klik her, eller pr. telefon: 7465 3115 ell. mob.nr.: 2364 2470
(Du behøver ikke vælge pakken for at deltage i turen, men vi skal være mindst 10 personer for at få pakkerabatten - hvis du ikke vælger pakken, skal du selv betale for bussen, evt. mad eller have madpakke med (eller selv købe noget på Mandø) og du kan ikke deltage i den guidede tur - billet til bussen alene koster 60,- kr.).
Husk at medbringe kontanter til mad og bus - 145,- kr. pr. person (og måske lidt ekstra til kaffe og is:-)).

Samlet pakke:
Bustur + middag + guided tur til 140 kr., 145 kr. eller 150 kr. - giv også Bjarne besked om/hvad du ønsker at spise.

Mulighed for valg af 2 forskellige middage:

1. Ribbenssteg med kartofler, sovs, rødkål, asier og fransk kartofler ELLER Karbonader med stuvede, grønærter og gulerødder, kartofler - 140 kr.
2. Svinekam steget som vildt med kartofler, sovs, tyttebær og bønner - 145 kr.
3. Oksesteg med kartofler, sovs og grøntsager - 150 kr.

Hvis der er for få (min. 10 personer) til pakketilbuddet må vi tage madpakke med.

Se flere oplysninger her:  www.mandoebussen.dk
Vi kan køre over Toftlund og Ribe på vej derop og Skærbæk og Tønder på vej hjem.
I kan læse mere om Mandø på  www.vadehavscentret.dk, vi skal nok have madpakke med, da der ikke er mange muligheder for at købe noget der ovre.
Idé m.v. af Tove og Bjarne.

Tilbage til indhold