Torsdag den 8. april 2021 - Dybbølstenen - Aflyst - MC Graasten - ta' en tur med os!

Ta' på tur med os - vi mødes på Torvet i Gråsten torsdage kl. 19.00
(fra september dog kl. 18.30)
Ta' på tur med os - vi mødes kl. 19 på Torvet i Gråsten
Gå til indhold

Torsdag den 8. april 2021 - Dybbølstenen - Aflyst

Program tidligere år > 2021 Program
Afgang kl. 19.00 fra Torvet i Gråsten

Helt ærligt, så er det da vist for koldt i aften og det ser også ud til regn/hagl/sne, men det er selvfølgelig op til hver enkelt .......
(Og der er også blevet strøet salt i nat)

Hvis nogen kører vil jeg gerne have et lillle referat og evt. billeder på mail@mcgraasten.dk, ellers tager vi stenen på et andet tidspunkt.


Dybbølstenen er Sønderjyllands største sten og måler 25 m i omkreds. Og så har den endda været væsentlig større idet flere stykker er sprængt af og brugt til fundamentssten. Historierne fortæller, at der er blevet holdt bal på stenen, og at den var så stor, at en hestevogn kunne vende på kæmpestenen.
Dybbølstenen er temmelig overgroet med laver. Men det er alligevel muligt at se, at kæmpestenen består af flere forskellige magmatiske bjergarter. Størstedelen er finkornet og rødlig. Spidsen derimod består af grovkornet granit.
Dybbølstenen ligger på en randmoræneryg, der blev presset op af Bælthav Isstrømmen, der kom fra øst for 18.000 til 17.000 år siden.enen
Dybbølstenen kaldes også Barstenen, hvilket muligvis kommer fra Barnestenen, idet det hed sig, at de små børn kom fra den.

Kastet af kæmper
Sagnene er talrige: Dybbølstenen er kastet af en kæmpe eller kæmpekvinde fra Als mod fjender, en utro elsker, kirken i Sundeved eller Broager Kirke.

Kulturspor
I stenen ses talrige sprænghuller og omkringliggende afsprængte stykker. Det betyder at Dybbølstenen har været betydeligt større, før nogen prøvede at sprænge den til skærver.

Derefter:
Kiosken på Havnen eller Strandkiosken.


Tilbage til indhold